Jak nie tracić witamin z żywności

Jak nie tracić witamin pochodzących z żywności

By zachować dobre walory pożywienia można skorzystać z poniższych rad:

-do krojenia i szatkowania warzyw używać ostrego noża, w warzywach tłuczonych i rozgniatanych zmniejsza się zawartość wit A i C,

-nie rozmrażać warzyw przed gotowaniem,

-gotowanie w garnkach miedzianych niszczy wit C, kwas foliowy i wit E,

-naczynia wykonane ze stali nierdzewnej, szkła i emaliowane najlepiej chronią składniki odżywcze podczas gotowania. (garnki żelazne dodając żelazo podczas gotowania zabierają wit C),

-im mniej wody i krótsze gotowanie, tym mniejsza utrata wartościowych składników odżywczych,

– mleko przechowywane w szklanych opakowaniach przy dostępie światła traci ryboflawinę(wit B2) oraz wit A i D,

-sałatki warzywne przygotowywać na krótko przed podaniem, ale te skrapiane oliwą chwilę pozostawić by witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zdążyły się do nich uwolnić,

-liście brokułów mają wyższą zawartość wit A niż kwiaty i łodygi.

Przytoczona wiedza pochodzi z książki: „Bibika witamin” E.Mindella